Vakantie Nederlandse Antillen

29 May
2014

Relaxen op Aruba, Bonaire of Curacao!

De Nederlandse Antillen worden gevormd door Curaçao, Bonaire, Saba, St. Eustatius en St. Maarten. De Antillen vormen een onderdeel van een grote eilandengroep, die zich uitstrekt van de noordoostpunt van Zuid-Amerika tot aan Florida. De eilanden worden omsloten door de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan.

Verre reizen Aruba

Aruba ligt in de zuidelijke Caribbean, ruim 12 graden ten noorden van de evenaar en op 70 graden westerlengte. Het eiland ligt maar 30 km uit de kust van Venezuela. Aruba is 30 km lang en maximaal 9 km breed. De totale oppervlakte bedraagt ca. 184 km2.

Het Arubaanse landschap is ongewoon voor een Caribisch eiland. Door het droge klimaat vertoont de plantengroei een grote variatie aan cactussen die tussen de imposante rotsformaties staan. Kronkelende landweggetjes voeren naar heuvels, waarvan de Yamanota de hoogste is. Langs de zuidwest-kust ligt een schitterend kilometers lang door palmen omzoomd strand. De noordoost-kust is geheel anders: ruig en wild.

Aruba kent het gehele jaar door een aangenaam klimaat. De passaatwinden zorgen voor een aangename afkoeling. In de laatste drie maanden van het jaar regent het af en toe.

Boek nu uw vakantie naar Aruba >>.

Verre reizen Bonaire

Bonaire is het meest oostelijk gelegen eiland van de Nederlandse Antillen. Het eiland ligt ongeveer 45 kilometer ten oosten van Curaçao en de afstand tot het vasteland van Zuid-Amerika (Venezuela) bedraagt circa 80 kilometer. Bonaire heeft de vorm van een boemerang. In de knik ligt het eilandje Klein Bonaire. Dit koraaleilandje heeft een oppervlakte van circa 6 km2 en is onbewoond. Bonaire heeft een oppervlakte van 288 km2 en er wonen circa 17.000 mensen.

Als gevolg van geologische processen is een eiland ontstaan met in het noordwesten een bijzonder fraai heuvellandschap, in het midden een terrassenlandschap en in het zuiden een betrekkelijk laag en vlak landschap. In het noordwesten van Bonaire ligt een ruim 600 ha groot natuurpark, het Nationaal Park Washington-Slagbaai. Het park neemt de gehele noordwestelijke kop van het eiland in beslag. Het natuurreservaat kenmerkt zich door een bijzonder gevarieerd landschap met zilte vlaktes (saliñas), kreupelbebossing, zuilcactussen, steile heuvels en schitterende binnenbaaien. Het hoogste punt (240,8 meter) is hier de heuvel Brandaris. Bonaire beschikt over enkele schitterende stranden en wordt geheel omgeven door koraalrif. In het zuidoosten van Bonaire ligt het natuurgebied Lac, een gedeeltelijk door koraalriffen omsloten lagune. Het langwerpige en smalle Pekelmeer ligt in het zuiden van Bonaire. Ten behoeve van de zoutwinning heeft dit meer een open verbinding met zee.

Gezien de klimatologische omstandigheden is het niet verwonderlijk dat de flora op Bonaire beperkt is. De vegetatie bestaat voornamelijk uit struikgewassen en lage boomsoorten. Bonaire geniet mondiale bekendheid om de aanwezigheid van de Caribische flamingo. Op diverse plekken op het eiland kunt u deze fraaie vogels op een afstand gadeslaan. Uniek voor het eiland is de lora (een amazone-papegaai). Deze zeldzame papegaai is herkenbaar aan zijn groene kleur en gele kop. In totaal komen er 180 vogelsoorten op Bonaire voor.

Bonaire heeft een tropisch-aride klimaat, waardoor het er het gehele jaar door bijzonder warm is. De verfrissende passaatwinden, die een snelheid hebben van ongeveer 6 tot 8 meter per seconde, zorgen voor enige afkoeling. In de maanden oktober, november en december valt de meeste regen.

Boek nu uw vakantie naar Bonaire >>.

Verre reizen Curaçao

Curaçao is met een oppervlakte van 444 km2 het grootste eiland van de Nederlandse Antillen. Het eiland is een belangrijk handelscentrum met een grote olieraffinaderij en de grootste natuurlijke haven ter wereld met alle faciliteiten voor de scheepvaart. Verder liggen er verspreid over het eiland vele prachtige landhuizen, bruggen en musea.

Curaçao heeft een afwisselend landschap. De noordkust is ruw en rotsachtig, terwijl het westelijke deel vrij heuvelachtig is. Als gevolg van de geringe regenval is de grond vrij onvruchtbaar. Verder beschikt het eiland aan de zuidkust over een aantal schitterende baaien.

Het gehele jaar door is het op Curaçao behoorlijk warm, waarbij de noordoost-passaatwind voor enige afkoeling zorgt. In de periode oktober-december valt de meeste regen in de vorm van korte hevige buien. Het eiland ligt buiten de zogenaamde Caribische orkaan-zone.

Boek nu uw vakantie naar Curaçao >>.